Fakturera utan företag (2023)

Frilansare, konsult, entreprenör eller hobbyist. Detskavara lätt att ta betalt för sin kompetens.

Skapa konto gratis

Fakturera utan företag (1)
Fakturera utan företag (2)
Fakturera utan företag (3)

Fakturera utan företag – hur funkar det?

 1. Fakturera utan företag (4)

  Du har ett nytt uppdrag

  och vill skicka en faktura för uppdraget utan att ha ett eget företag.

 2. Fakturera utan företag (5)

  Du skapar och skickar din faktura

  när du utfört ditt uppdrag, och slipper hantera admin, moms och skatt.

 3. Fakturera utan företag (6)

  Din lön betalas ut, skattad och klar

  inom 24 timmar efter att din kund betalat din faktura. Smidigt och snabbt.

Så fungerar det

Frågor och svar om att fakturera utan företag

Ja, man kan fakturera utan företag genom att vara egenanställd. Det innebär att man är visstidsanställd på ett egenanställningsföretag och därmed fakturerar genom deras f-skattsedel.

Man kan skicka en faktura utan företag genom ett egenanställningsföretag. Det är enkelt att registrera sig och skapa ett konto för att därefter kunna skapa och skicka sin faktura.

Ja, man får fakturera utan företag när man är egenanställd och går under ett egenanställningsföretags f-skattsedel.

Räkna ut din lön

Du fakturerar SEK

Lön på ditt konto 4804 SEK*

Du är:

Din ålder påverkar skatt och sociala avgifter. Du som är mellan 16-18 år omfattas av lägre arbetsgivaravgifter, vilket inte syns i kalkylatorn

Din nettolön
4804 SEK*

Skatter, sociala
avgifter & tjänstepension
4598 SEK

Cool Companys avgift (5.98%)
598 SEK

Vad ingår i avgiften?

*) Räknaren ger dig ett estimat på ungefärlig lön av fakturerat belopp – en generell beräkning som inte inkluderar eventuella avvikande faktorer som kan påverka nettolönen.Läs mer om hur vi räknat

Cool Company är sedan 1 januari 2023 anslutna tillkollektivavtaloch avsätter därmed automatiskt 4,5 procent av ditt intjänade arvode till tjänstepension åt dig. Det kan vara bra att ha i åtanke när du sätter ditt pris mot din kund.

Över 70000 frilansare fakturerar utan företag med oss

Fakturera utan företag (8)

Vårt erbjudande

Oavsett om du är en orädd äventyrare eller en eftertänksam innovatör kan det vara skönt att få testa vattnet innan du tar hela klivet ut i egenföretagandet. Genom egenanställning hos ett faktureringsbolag har du möjlighet att arbeta som frilansare eller konsult och både skapa och skicka en faktura utan företag. Du kan alltså fakturera dina kunder, men utan att behöva starta ett eget företag.

Du som väljer att fakturera utan företag genom oss på Cool Company väljer bort bokföring och oro för att något kan ha blivit fel. Vi är här för att vara en hjälp med fakturering. Det där med skatter, moms, redovisning och inbetalning till Skatteverket lockar inte alla, och det behöver det sannerligen inte göra. Som egenanställd överlåter du administrationen till våra experter som ser till att siffrorna blir rätt och riktiga.

Så snart din kund betalat fakturan sätter vi igång maskineriet för att du ska få din lön på ditt konto inom 24 timmar. Och vet du? 99,6 procent av alla de fakturor som vi granskar och skickar blir betalda. Skulle du vilja ha din lön redan innan din kund betalat kan du använda vår tilläggstjänst ExpressPay för ytterligare 1,47% i avgift.

AI och automatisering för all del, men vi tror ändå att människor och experter fortfarande behövs. Därför har vi ett helt supportteam som hjälper och rådger dig över såväl mejl, chatt eller telefon.

Försäkrad och trygg med trygghetspaketet

När du skickar din faktura genom oss granskar först våra experter fakturan innan den skickas till din kund. 99,6procent av alla fakturor vi skickar blir betalda. Skulle betalningen dröja från din kund, skickar vi påminnelser. Skulle det krävas hjälper vi dig att driva en utebliven betalning till inkassobolag, och även vidare om det behövs. Som egenanställd hos oss behöver du aldrig stå ensam.

Vi föredrar att ta det säkra före det osäkra. Vi försäkrar dig när du föranmäler ditt uppdrag med både sjukförsäkring, olycksfalls- och ansvarsförsäkring samt livförsäkring till ett värde om 3650kr perår. Med försäkringarna är du inte bara försäkrad den del av dagen som du arbetar, utan dygnet runt under hela uppdragsperioden. Vi tummar inte på tryggheten. Läs mer här om försäkringar.

Oavsett om du fakturerar ofta eller sällan, stora eller små summor är vår avgift huggen i sten. Av det belopp du fakturerar tar vi en avgift på 5,98procent för att hantera allt det administrativa, försäkra dig och finnas till hands när du har en fråga eller behöver hjälp. Vi har inga dolda avgifter eller kostnadstrappor, vad du ser är vad du får.

Som frilansare hos Cool Company omfattas du av kollektivavtal genom Säljarnas fackförbund. Det innebär att vi kan erbjuda ett än större trygghetspaket samt att det automatiskt avsätts 4,5 procent av din bruttolön till din tjänstepension för framtiden. Det kan vara bra att ha i åtanke när du prissätter dig till till din kund. Här kan du läsa mer om kollektivavtalet.

Vi bjuder på mer, som grädde på moset

Oavsett om du fakturerar ofta eller sällan får du tillgång till massor av rabatter och erbjudanden genom våra samarbetspartners. Rabatt på resan eller erbjudande om kurser för att bygga på kompetensbanken, här finns något i varje smak och för varje bransch.

Handfasta råd om momssatser och rutavdrag är definitivt viktigt, men likaså är det viktigt att stimulera den kreativa hjärnhalvan. Under CC Insikt hittar du just spännande insikter, bra tips från branschkollegor och en del tankar och tycke från oss på Cool Company.

Fakturera utan företag (9)

Det säger våra användare

Jag upplever Cool Company som en smidig och pålitlig lösning för egen verksamhet. De minimerar administrationen för mig och jag slipper hålla koll på inbetalningar och redovisning av moms, skatt och sociala avgifter. Dessutom behöver jag inte oroa mig för att inte få betalt eller behöva påminna om förfallna fakturor.

Cool Company har ett lättbegripligt upplägg där jag har full koll på fakturering och inkomster. Jag kan utan tvekan rekommendera dem.

GUNNAR, 27 MARS 2022

Fakturera utan företag (10)

I grund och botten en gedigen tjänst som stärker entreprenörskapet och skapandelusten – när allt det administrativa kan läggas åt sidan. Skatter, avgifter, moms, redovisningar och allt annat som tar energi. Dessutom till en låg kostnad. Enkelt att förstå, vass kundservice och framförallt; en trygghet för mig som kan fakturera en mängd olika saker. En bild, en text, en service. En Cool grej helt enkelt.

CHRISTOFFER, 15 NOV. 2021

Fakturera utan företag (11)

Fakturera utan företag (13)

Fakturera utan företag (14)

Fakturering utan företag – om egenanställning

Det går snabbt att bli egenanställd hos ett faktureringsbolag, och lika snabbt och enkelt att komma igång med att fakturera utan företag. Dessutom är du trygg, försäkrad och har tillgång till vår support som egenanställd på Cool Company. Nyckeln är att föranmäla ditt uppdrag så att det är försäkrad när du sätter igång ifall olyckan skulle vara framme.

Skapa konto och föranmäl ditt uppdrag för att kunna ta betalt utan företag. När du slutfört uppdraget kan du skapa och skicka faktura som privatperson utefter det föranmälda uppdraget. Sen är ditt jobb gjort och vårt tar vid. Vi tar hand om hela faktureringsprocessen och hanterar det administrativa åt dig. Inom 24 timmar efter att din kunds betalning nått oss, betalar vi ut lönen till dig – skattad och klar. Du kan även läsa mer om hur stor del av det fakturerade beloppet som går till skatter & avgifter, vår avgift och hur mycket du får ut som lön genom vårfakturakalkylator.

Här kan du läsa mer om de fem stegen som ger dig en flygande start för fakturering utan företag– från att öppna ett gratis konto till att fakturera enkelt och hämta ut din första lön.

Läs mer om hur du kommer igång

Inspiration för att fakturera utan firma

När det kommer till världen runt fakturering utan företag finns det massor att säga. Och det gör vi, du hittar alltsammans på vårt forum CC Insikt.

Fler än 50 000 människor i Sverige arbetar idag som egenanställda och fakturerar utan eget företag, och vi törs lova att varje enskild person har en spännande historia att berätta. Några av dessa historier har vi tagit till vara på och delar med oss av under namnet My Cool Story.

Vi delar gärna även med oss av insikter, kunskap och tips. Både från oss som dagligen arbetar för att förbättra och förenkla frilansvärlden för egenanställda, men även från våra samarbetspartners. Bland annat hittar du frågor och svar om privatekonomi, myter kring egenanställning, förklaring från regeringens senaste budgetförslag, tips för att fakturera som privatperson och mycket, mycket mer.

På CC Insikt hittar du även en blogg om projektekonomi, frilansliv och arbetsmarknaden i stort med aktualiteter i omvärlden som utgångspunkt. Här resoneras bland annat om huruvida man ska välja jobb med hjärta eller hjärna, hur man sätter frilans-guldkant på arbetslivet och hur 2020 är ett år som definitivt måste räknas.

My Cool Story, intervjuer, massor av tips för att frilansa, bloggen och även vårt pressrum hittas under CC Insikt.

Till CC Insikt

Fakturera utan företag (17)

Skapa konto och fakturera utan bolag

Vi gör det här tillsammans! Vi på Cool Company vill vara frilansarens, konsultens och extrajobbarens bästa vän. Därför kostar det inget att skapa ett konto och skicka faktura utan företag hos oss. Du betalar oss när dina kunder betalar dig. Svårare behöver det inte vara när du fakturerar utan företag.

Skapa konto

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Trent Wehner

Last Updated: 04/19/2023

Views: 6247

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Trent Wehner

Birthday: 1993-03-14

Address: 872 Kevin Squares, New Codyville, AK 01785-0416

Phone: +18698800304764

Job: Senior Farming Developer

Hobby: Paintball, Calligraphy, Hunting, Flying disc, Lapidary, Rafting, Inline skating

Introduction: My name is Trent Wehner, I am a talented, brainy, zealous, light, funny, gleaming, attractive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.